ဒီလမွာ က်မအၾကိဳက္အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္
အင္ဥဟင္းတခြက္
ဗန္းေမာ္သူပီပီ အစားအေသာက္ေကာင္းေကာင္းကိုၾကိဳက္တတ္တယ္ေလ။
ျမီးရွည္ကအစ ခ်က္ပံုက လံုး၀မတူဘူး။ ေနာက္တရုပ္နွစ္သစ္ကူးမွာမွ စားရတတ္တဲ့ လခြန္စီလို့ေခၚတဲ့
ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲ ၊ လခြန္စီဆိုတာ ရွမ္းနာမည္လား တရုပ္နာမည္လား ကြဲကြဲျပားျပားမသိဘူး။
က်မတို့ဘက္မွာ အေခၚအေ၀ၚေတြက ေရာေနတယ္။ ခ်ိဖန္၀မ္း (ပုဂံလံုး)၊ ခြိဳင္ေစး(တူ)ဆိုရင္
တရုပ္လိုေခၚေ၀ၚတာ။ ပကပ္ေစာ(မုန္ညင္းခ်ဥ္ဟင္းေရ) ရွမ္းလိုျဖစ္သြား ျပန္ေရာ။ မွ်စ္ခ်ဥ္
ေခါက္ဆြဲေတြဟာ က်မတို့ျမိဳ့ရဲ့နာမည္ၾကီးအစားအစာထဲမွာပါေလ့ရဲ့။ ေဒညင္းသီးဆိုရင္ ရွယ္ဘဲ၊
တရုပ္ဆီးသီးဆိုရင္လည္း ရွယ္ဘဲ။ ဗန္းေမာ္မွာ ကြ်ဲေဒညင္း၊ စာကေလးေဒညင္းလို့နွစ္မ်ဳိးရိွတယ္။
ကြ်ဲေဒညင္း ကျပားျပားၾကီးၾကီး၊ စာကေလးေဒညင္းက လံုးလံုး၀ိုင္း၀ိုင္းေသးေသး။ မႏၱေလးကိုအမ်ားၾကီးသေဘၤာနဲ့တင္
ေရာင္းခ်ရတယ္။ မုန္ညင္းစိမ္းဆိုတာကလည္းေပါပါဘိသနဲ့။ မုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္တာေလ။ အခုေတာ့ မုန္ညင္းစိမ္းက ရွားမွရွား၊
၀တုန္လို့ ေခၚတဲ့ ၀ေပါင္း(၀ဥကိုေပါင္းထားတာ) ဆိုရင္ ျမင္ကို မျမင္ရဘူးဘူး။ ၀ဥမရိွလို့ေလ။ ကိုယ့္ေဒသက အစားအေသာက္ကို အရမ္းလြမး္မိပါတယ္။
မေခ်ာရဲ့ အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္ထဲ ၀င္ၾကည့္လိုက္ရင္ စားျခင္တဲ့ စိတ္ေတြက ခဏခဏေပၚလာလုိ႕
အဲဒီဆိုက္ထဲ ခဏခဏ၀င္မၾကည့္ရဲဘူး။ ဟင္းခ်က္တဲ့နညး္မွ မဟုတ္ရင္ facebook ကေနဘဲ ဖတ္ျဖစ္လိုက္တယ္။
က်မ ဗန္းေမာ္စာေတြစားျခင္တုိင္း ေစာေ၀ညိဳလို့ ကေလာင္နာမည္ရတဲ့ ေနာင္ခုိက ဦးဇင္း အြန္လိုင္းတက္လာရင္
မေျပာဘဲမေနနိုင္ေျပာေျပာမိတယ္။ ဟိုဟာစားျခင္လိုက္တာ ဒါစားျခင္လိုုက္တာဆုိျပီးေပါ့။
တကယ္ ဗန္းေမာ္ ျပန္ေရာက္ေတာ့ ဦးဇင္းဆီသြားကန္ေတာ့ရင္း ေနာင္ခိုက မ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲဟာ
တျမိဳ့လံုးမွာ အေကာင္းဆံုးဆို တာမသိလိုက္ရလို့ မစားခဲ့လိုက္ရပါဘူး။
ဒီလကေတာ့ က်မအလြန္ၾကိဳက္တဲ့
ေဒညင္းသီးေပၚတဲ့လပါဘဲ။ ေဒညင္းသီးေတြၾကည့္လိုက္ရင္ အသင့္အတင့္ ေလးေကာင္းရင္ ၁၀ လံုးကို
၅၀၀ိ/တဲ့ေလ။ ပိန္စိပိန္ညွပ္ဆိုရင္ ၁၀ လံုး ၃၀၀ိ/-တဲ့။ တခါစားလိုက္ရ(၁၀)လံုးကို အကုန္မုန့္စားသလိုစားတာ။
အဲဒီလိုစားတာ က်မတေယာက္ထဲမဟုတ္ဖူး ကခ်င္ျပည္နယ္ ကလူေတြက ဒီလိုခ်ည္းဘဲ။ အေက်ာကတက္ေတာ့
ဆြမ္းေလာင္းမယ္လို့ အင္ဥေတြခ်က္ထားတာ မေလာင္း လိုက္ရေတာ့ဘူး။ ေနမေကာင္းျဖစ္ျပီေလ။
ကဲ ဒီေန့ေတာ့ က်မခ်က္တဲ့
အင္ဥဟင္းေလးအေၾကာင္းေပါ့။
အင္ဥေလးေတြကို ေျပာင္ေအာင္ေဆးရတယ္။ ေရဆင္းက အင္ပင္ေတြခ်ည္းပါဘဲ။ အခုေတာ့ ေနျပည္ေတာ္ျဖစ္ေတာ့ အင္ေတာလည္း ပါးသြားတာေပါ့။ အင္ဥဆိုတာ ၾကာၾကာလည္းမေပၚဘူး။အလြန္ဆံုးဒီမွာ တပတ္-၁၀ ရက္အတြင္းဘဲ ေတြ႕၇တယ္။ အဲဒီရက္ အတြင္းျမန္ျမန္၀ယ္ခ်က္စားမွ အင္ဥဟင္းစားရမွာ ေနာက္မို့ ဒီတနွစ္အတြင္းအင္ဥစားလိုက္ရမွာမဟုတ္ဖူး။ အင္ဥဆိုတာတကယ္ေတာ့ မွဳိတမ်ဳိးပါ။ ခ်ေတာင္ဘို့ေတြကို ဆန္ကြဲေတြၾကဲထားရင္ေနာင္ကို မွဳိထြက္သလိုေပါ့။ သူကလည္းအင္ဖက္ေတြေအာက္မွာေပါက္ေနတဲ့ မွဳိလံုးေလးေတြပါဘဲ။
အင္ဥေလးေတြကို ေျပာင္ေအာင္ေဆးရတယ္။ ေရဆင္းက အင္ပင္ေတြခ်ည္းပါဘဲ။ အခုေတာ့ ေနျပည္ေတာ္ျဖစ္ေတာ့ အင္ေတာလည္း ပါးသြားတာေပါ့။ အင္ဥဆိုတာ ၾကာၾကာလည္းမေပၚဘူး။အလြန္ဆံုးဒီမွာ တပတ္-၁၀ ရက္အတြင္းဘဲ ေတြ႕၇တယ္။ အဲဒီရက္ အတြင္းျမန္ျမန္၀ယ္ခ်က္စားမွ အင္ဥဟင္းစားရမွာ ေနာက္မို့ ဒီတနွစ္အတြင္းအင္ဥစားလိုက္ရမွာမဟုတ္ဖူး။ အင္ဥဆိုတာတကယ္ေတာ့ မွဳိတမ်ဳိးပါ။ ခ်ေတာင္ဘို့ေတြကို ဆန္ကြဲေတြၾကဲထားရင္ေနာင္ကို မွဳိထြက္သလိုေပါ့။ သူကလည္းအင္ဖက္ေတြေအာက္မွာေပါက္ေနတဲ့ မွဳိလံုးေလးေတြပါဘဲ။
အင္ဥကို အၾကိမ္ၾကိမ္အထပ္ထပ္ေဆးရပါတယ္။
ေၾကာက္စရာအေကာင္းဆံုးက သဲရွပ္တာေပါ့။ အင္ဥကို ေရထဲအရင္ထည့္စိမ္ထား။ သဲေတြက်ေတာ့မွ သြန္ျပီး
ေျပာင္ေအာင္ အထပ္ထပ္ေဆးရတယ္။ အဲဒါေတာ့ လက္၀င္တယ္ေလ။ က်မက အင္ဥအလံုးေတြကိုတခုျခင္းလက္နဲ့သပ္ၾကည့္တယ္
သဲပါေနရင္ လက္သဲေလး နဲ့ ေကာ္ပစ္လိုက္တာဘဲ။
(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ အခြြံႏြာျပီး
ဒါးျပားနဲ့ရိုက္
(၂) အင္ဥေတြကို ေသးရင္
ထက္ျခမ္းခြဲ ၾကီးရင္အကြင္းလိုက္ေလးေတြလွီး
(၃) ဆား အခ်ဳိ့မွုန့္ ဆႏြမ္းမွဳန့္
ဆီလိုတယ္ေလ။
ဆီအိုးတယ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထဲ့လိုက္။
ျပီးရင္ ဆႏြမ္းသင့္ယံုထဲ့မယ္။ ျပီးေတာ့မွအင္ဥကိုထည့္လိုက္။ဆား အခ်ဳိမွုန့္တို႕ကို ကိုယ့္အၾကိဳုက္ထည့္ေပါ့။
ေရကို သင့္ယံုထည့္ရမယ္။ အင္ဥရဲ့အျပင္ခြံကမာတယ္ေလ။ ဒါေၾကာင့္ နွပ္မႏွပ္ကို စစ္ေဆးၾကည့္ရမယ္။
အနွပ္လိုရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီးျပန္နွပ္ေပါ့။ အဲဒါဆို ဆီျပန္အင္ဥဟင္း တခြက္ ရပါျပီ။
ဆြမး္ေလာင္းဘို့အဆင္သင့္ပါဘဲ။
စေန တနဂၤေႏြမွ ဆြမ္းေလာင္းဘုိ့အခြင့္အေရးရတာမုိ့ မပ်က္မကြက္ေလာင္း လိုက္ျခင္ပါရဲ့ရွင္။
0 ဖတ္သူမ်ားေျပာစကား:
Post a Comment
သိတာေလးေတြ ရွယ္ေပးပါဦး